In viitor, speranta de viata va creste cu ajutorul unui medicament antidiabetic

Posted by on feb. 9, 2016 in Sanatate | 0 comments

Din prima clipa dupa ce ne nastem incepem sa ne indreptam incet, incet spre moarte. Viata noastra are un curs firesc, organismul nostru are o perioada de glorie, pe la 20-30 de ani, dupa care incepe sa piarda din calitatile sale si sa imbatraneasca. Functiile sale vitale se deterioreaza, ajungem sa nu ne mai putem ajuta singuri, avem nevoie de medicamente. In medie, speranta de viata nu depaseste astazi 70-80+ ani, insa in viitor e posibil sa ne bucuram de o speranta de viata uimitoare, de pana la 120 de ani. Americanii sunt cei care ne pot ajuta in acest sens, prin cercetarile lor asupra efectelor unui medicament antidiabetic comun, care ar putea contine niste elemente importante pentru mentinerea functiilor vitale ale organismului pentru mai mult timp. Metformina, medicamentul minune descoperit de americani si promovat acum drept secret al longevitatii, poate preveni si manifestarea Alzheimerului, Parkinsonului, dar si aparitia proceselor de imbatranire la nivel celular.

Testele anterioare realizate pe animale au dovedit clar ca medicamentul care trateaza diabetul de tip II poate sa le ofere necuvantatoarelor mai multi ani de trait alaturi de speciile lor. Bariera cea mai importanta a fost sparta de curand, odaa ce autoritatile care se ocupa de reglementarea alimentelor si medicamentelor americane au aprobat testele si pe oameni. Daca totul decurge bine, batranii care trec de 70-80 de ani vor fi la fel de sanatosi ca indivizii care au doar 50 de ani. In acest mod e mai simplu sa tratezi imbatranirea si nu bolile generate de ea, diabet, dementa, cancer. Cand imbatranirea nu se mai manifesta atat de puternic, nici bolile asociate nu vor mai avea de unde sa isi ia „energia” necesara evolutiei si aparitiei. Desi suntem de parere ca la un moment dat tot imbatranim, trebuie sa stiti ca in fiecare celula exista un tipar ADN raspunzator de functionarea organismului in parametri normali la nesfarsit. Mecanismula acesta nu mai functioneaza cand are loc diviziunea celulara si apar erori. Se intampla exact ca in cazul unui sistem de operare instalat pe un PC. Cand are prea multe erori aparute peste tot, tot ce tine de partea software cedeaza imediat pentru ca remedierea nu mai e posibila. Celulele canceroase, de exemplu, sunt niste celule la inceput normale care au suferit mutatii de care nu au mai putut sa scape, transformandu-se in tumori.

Ce reuseste sa faca metformina este sa creasca numarul moleculelor de oxigen eliberate intr-o celula, de unde si robustetea si longevitatea resimtita la nivel celular si la nivelul organismului. Rozatoarele si viermii C.elegans pe care a fost testat medicamentul nu au mai imbatranit asa de rapid si si-au prelungit viata cu pana la 40%. La pacientii umani care luau meformina pentru diabet s-a observat o prelungire a vietii cu opt ani. Urmeaza ca testarea efectiva sa fie facuta pe 3.000 de pacienti intre 70 si 80 de ani, cu risc mare de imbolnavire de cancer, cu probleme de inima si dementa. Se spera si ca se va putea sintetiza un vaccin antiimbatranire, mult mai eficient decat tratamentul impotriva cancerului. Ideea cercetatorilor nu e neaparat prelungirea vietii la nesfarsit, ci prelungirea „vietii sanatoase”.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *