Posted by on dec. 18, 2015 in Generalitati | 0 comments

fericit-sau-nefericitDoar priviti cum s-a dezvoltat societatea noastra in ultimele decenii si veti realiza ca ar trebui sa fim mai fericiti ca niciodata. Avem destule lucruri pe care cei care au trait prin 1972 nu le aveau, avem telefoane, calculatoare, fel de fel de dispozitive moderne utile. Daca insa privim cu atentie cat de fericit e omul modern, vom descoperi ca fericirea tinde sa fie din ce in ce mai greu de obtinut mai ale pentru adulti. Se spune ca pe masura ce imbatranesti reusesti din ce in ce mai bine sa iti dai seama despre cum functioneaza lumea din jurul tau, devii mai fericit si stii cum sa reactionezi indiferent de situatie.

Din 2010, corelatia dintre varsta si fericire nu prea mai e asa de stabila. Adolescentii si tinerii pana in 35 de ani erau mai fericiti, insa cand depaseau 30 si ceva de ani, fericirea cam disparea. Tinerii aveau asteptari prea mari si nerealiste de la viata si de aici si fericirea cam greu de atins. Prin anii 1970 era clar ca trebuia sa studiezi, sa muncesti din greu si sa fii platit cum se putea. In 2015, cine termina facultatea viseaza sa fie manager de top in vreo multinationala, dar asa ceva e putin probabil sa se intample din pricina crizei economice care inca zdruncina toata lumea. Astazi ne concentram mai mult pe ce suntem noi si ce putem face sa ne imbunatatim viata si nu prea ne concentram pe relatii, de unde si fericirea mai putina.

Al treilea copil e cel mai rau lucru ce ti se poate intampla. Potrivit unor parinti, sa ai copii e ceva natural si frumos. Altii spun ca nici nu se vad avand copii si tind sa se teama de momentul in care sotia le spune cu zambetul pe buze ca e gravida. Cam care ar fi stiinta din spatele modului in care copiii reusesc sa ne faca mai fericiti? S-au facut studii multe asupra impactului care il are aparitia copiilor asupra vietii de cuplu si fericirii. Uneori copii aduc fericire mai multa in cuplu, dar de multe ori viata se complica enorm dupa nasterea micutilor. Mai aveti doi frati? Felicitari, nasterea voastra a fost probabil cel mai rau lucru care li se putea intampla parintilor. Fericirea care vine cu nasterea primului copil ajunge la un punct maxim inainte de nasterea efectiva si tinde sa o ia pe un trend descendent in primele luni de viata ale micutului. La al doilea copil deja fericirea nu mai are asa de mare. Al treilea copil nu aducea nici un fel de fericire, asa ca dupa nastere nivelul de fericire scadea drastic. In termenii fericirii exista si un timp propice sa concepeti copii.

Cei intre 35 si 49 de ani sunt cei mai fericiti cu venirea pe lume a unui copil, in timp ce acei care au copii cand sunt foarte tineri nu fac fata impactului asupra vietii lor. Cel mai rau era pentru cei care aveau copii intre 18 si 22 de ani, nasterea si perioada de sarcina fiind cele mai grele pentru ei. Daca intre 23 si 34 de ani nu mai apare si al treilea copil e si mai bine raportat la nivelul de fericire mentinut.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *