Cum se utilizeaza corect uleiurile esentiale si ce nu trebuie sa faci cu ele?

Posted by on nov. 20, 2015 in Frumusete, Sanatate | 0 comments

uleiuri_esentialeUtilizate in cosmetica si in medicina naturista, uleiurile esentiale sunt foarte bune pentru organism atata vreme cat stim cum sa le utilizam. Ca orice medicament, si ele pot avea reactii adverse, nu atat de servere ca in cazul medicamentelor de sinteza, asa ca trebuie sa stim foarte bine ce facem cu fiecare picatura din aceste uleiuri esentiale. De exemplu, e bine sa nu dati sub nicio forma uleiurile esentiale copiilor sub 7 ani, chiar pana la 12 ani, pentru ca multe din substantele continute sunt foarte concentrate si pot interactiona cu organismul micutilor, inca in formare si foarte vulnerabil.

De utilizare externa a uleiurilor nici nu poate fi vorba, intrucat, spre deosebire de pielea adultilor, cea a copiilor este foarte sensibila si se poate ajunge la infectii si iritatii deosebit de periculoase pentru sanatatea lor. Mai mult, sunt si uleiuri esentiale care au multi compusi toxici, deosebit de nocivi pentru sistemul nervos. Trebuie sa evitati, asadar, uleiul de menta, care contine cetone, dar si cele care au lactone, toxice pentru creier. Probleme mari pot avea si gravidele, indiferent de luna de sarcina, substantele din uleiuri riscand sa ajunga la fat si sa-l intoxice involuntar. Pe de alta parte, desi discutam de niste uleiuri, nu trebuie sa le folosim cand suntem la plaja, pentru ca apare sensibilitatea la soare si pielea incepe sa se decoloreze in anumite zone-aveti grija mare la uleiurile obtinute din citrice in acest sens. Alte substante periculoase sunt aldehidele, agresive cu pielea si foarte pretentioase in raport cu lumina solara, fenolii, toxici pentru ficat, tarpenele, agresive cu pielea si distrugatoare ale stratului superior.

Uleiurile esentiale pot fi evitate si in functie de bolile de care suferiti. Astfel, daca aveti hipertensiune nu veti avea nevoie de uleiul de rozmarin, daca aveti epilepsie evitati marul, camforul si tuia, pentru hipotiroidism nu utilizati ulei de molid negru, iar pentru afectiuni renale nu e bun uleiul de ienupar. De asemenea, nu se utilizeaza niciodata mai mult ulei decat e necesar si indicat pe flacon sau de catre medic, se dilueaza tot timpul si nu se consuma sau foloseste in stare pura, fiind preferate doar cele bio.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *